Ergonomie

­­Een derde deel van onze professionele activiteiten brengen we door op een werkstoel. Vooral mensen die repeterende of zware werkzaamheden doen hebben een stoel nodig die goed ondersteunt. De werkstoelen van Werksitz bieden zowel een goede ondersteuning en support als bewegingsvrijheid.

Een dynamische zithouding vermindert de eenzijdige en ongezonde belasting van de spieren en de tussenwervelschijven. Hiermee neemt de wervelkolom de natuurlijke S-vorm aan en ontlast het de tussenwervelschijven en de spieren. Dit verbetert de doorbloeding en geeft de tussenwervelschijven de mogelijkheid om te herstellen. Tegelijkertijd neemt de concentratie en de prestatie toe van de werknemer toe.

Door de ergonomische constructie bevorderen de Werksitz stoelen het “dynamisch zitten” en bieden gelijktijdig in alle posities de juiste zithouding. Ergonomisch gevormde zit- en rugvlakken zorgen voor een goede drukverdeling en een aangenaam zitcomfort. De verschillende kussens en gestoffeerde delen kunnen we exact afstemmen op de omstandigheden. Tal van opties zoals armleuningen, hoogteverstelling, voetsteunen en draaimogelijkheden en instelbare lendensteun maken het programma compleet.


Download hier de gebruikerstips voor optimaal zitten.

Regels over werkhoudingen

Volgens hoofdstuk 5.2 en 5.3 van het Arbobesluit is elke werkgever verplicht ervoor te zorgen dat de fysieke belasting geen gevaar oplevert voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemer. In de normen NEN-EN 1005-4 en de NEN-ISO 11226 staan richtlijnen voor zit- en stahoudingen, houdingen van de nek en het hoofd, romphoudingen, de schouders en bovenarmen, ellebogen en onderarmen, polsen en handen. De richtlijnen geven aan hoe lang iemand maximaal in een bepaalde houding kan zitten of staan.

Aandachtspunten bij werkhoudingen
De gezondste werkhouding is over het algemeen een normale houding (dicht bij de middenstand). Hierdoor worden pezen en spieren niet te veel aangespannen. Lukt het niet om een normale werkhouding aan te nemen dan is de werkgever verplicht hier wat aan te doen. De Arbowet schrijft voor dat eerst de oorzaak van het probleem moet worden weggenomen. Is dit niet mogelijk dan moeten er technische maatregelen worden genomen en maatregelen die zich richten op het gedrag van de werknemer.

Maatregelen
Een voorbeeld van technische maatregelen om de werkhouding te verbeteren is het optimaliseren van werkhoogte en reikafstanden door een ergonomische werkplekinrichting. Op organisatorisch niveau is een afwisseling van belastende en minder belastende taken een goed voorbeeld. Werknemers moeten zelf ook goed opletten dat ze in de juiste houding werken. Een aantal adviezen zijn:

  • Recht zitten of staan voor het werk zodat voorkomen wordt dat de rug moet draaien;
  • Dicht bij het werk zitten of staan zodat wordt voorkomen dat armen ver moeten reiken;
  • Luister naar het eigen lichaam – forceer niets bij klachten;
  • Zorg ervoor dat beide voeten op de vloer staan;
  • Neem genoeg pauze om vermoeidheid te voorkomen.